
Program
Nedenfor finder du rammerne for gruppens møder – de emner, som vi skal beskæftige os med. Vores møder vil veksle mellem input fra mig, tid til refleksion og samtale. Måske også en lille øvelse. Alt sammen tilpasset netop denne gruppes behov.
1. Velkommen
Vi lærer hinanden at kende og taler om forventninger, faldgruber og fortrolighed.
Der bliver også tid til at præsentere måder at kommunikere på, som mindsker risikoen for ”ridser i lakken”.
Allerede første gang får du indsigt og værktøjer med hjem, som kan afprøves i de værdifulde relationer.
2. Det moderne børnesyn kogt ned til en Maggiterning
Børn og voksne er ligeværdige – det lyder skørt i manges ører … Dét taler vi om.
Vi taler også om, hvor I ser de største forskelle i forhold til tidligere – og hvor det bliver svært for den enkelte – og jeg giver mine bud på, hvad man kan gøre.
3. Alle følelser er tilladt
Dét er stort set ingen i vores generation vokset op med, og vi ser på, hvilke følelser/følelsesudbrud der var mest forbudt.
Og så ser vi på den nye tilgang til børns følelser – for: At blive lyttet til og at få sin vilje er to forskellige ting.
Tit er der også mange følelser i spil, når der kommunikeres med børnebørnenes forældre. Vi følger op på snakken om, hvordan vi kan undgå at gå skævt af hinanden i kommunikationen.
4. "Der må da være grænser"
”Man må ikke skælde ud,” har vi hørt/læst utallige gange de sidste 25-30 år – og det er heller ikke det, bedsteforældre gør mest. Men skældud er mange ting. Vi ser på nogle af varianterne og taler om, hvad man kan vælge at gøre/sige i stedet for.
Vi ser også på noget af det, som bedsteforældre gør rigtig meget – nemlig at rose børnene. Det kan føles dejligt at få ros, men måske er der noget, som gavner barnet endnu mere.
5. Nærvær er en mangelvare – og det kan du give i metermål
I en fortravlet tid er det fristende at have gang i flere ting på én gang, og det er ikke gavnligt for samværet. Tværtimod. Og det gælder både samværet med én selv, med børnebørnene og med deres forældre.
Som bedsteforælder har du det, som de færreste forældre synes, der er nok af. Nemlig tid. Sammen forventnings-afstemmer vi omkring samværet med børnebørnene og hvad, det er, der i virkeligheden skaber værdi.
6. Det er tid til at pakke læringsrygsækken
Vi runder processerne af og ser på, hvordan du kan forankre alt ”det nye,” så du kan have det med dig videre i samværet med børn og børnebørn.